Regelrod AI

Bekendtgørelse om godskørsel

Bekendtgørelse om godskørsel - Kapitel 3

Kilde: Retsinformation.dk

Ansøgning Ansøgning: § 3

Ansøgning om udstedelse, ændring og fornyelse af tilladelser til godskørsel for fremmed regning i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 1-3, godkendelse som transportleder og godkendelse til drift af chaufførvikarvirksomhed, indgives til Færdselsstyrelsen ved digital selvbetjening via www.virk.dk.

Stk. 2

Tilladelser i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 1 og 3, udstedes som en fællesskabstilladelse med bekræftede kopier i henhold til artikel 4 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fælles regler for adgang til markedet for international godskørsel.

Stk. 3

Ved ansøgning om tilladelser til godskørsel for fremmed regning i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 1 og 3, skal ansøger oplyse om antallet af køretøjer, som ansøgeren er registreret ejer eller bruger af.

Vandel Vandel: § 4

Færdselsstyrelsen indhenter efter samtykke straffeattest til offentlig brug og eventuelt enkeltstående oplysninger fra Kriminalregisteret til brug ved bedømmelsen af, om en virksomhed, dennes administrerende direktør og transportleder, der ansøger om tilladelse til godskørsel for fremmed regning i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 1 og 3, opfylder vandelskravet i artikel 3, litra b, og artikel 6 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fælles regler om betingelser for udøvelse af vejtransporterhvervet.

Stk. 2

En ansøgende virksomheds administrerende direktør og en transportleder, der har opholdt sig i udlandet i en eller flere perioder forud for ansøgningen, skal selv tilvejebringe straffeattest fra tidligere opholdslande.

Stk. 3

En ansøgende virksomhed, dennes administrerende direktør og en transportleder skal afgive enhver oplysning, som Færdselsstyrelsen anmoder om med henblik på vurdering af, om disse opfylder vandelskravet.

§ 5.

Færdselsstyrelsen indhenter efter samtykke straffeattest til offentlig brug og eventuelt enkeltstående oplysninger fra Kriminalregisteret til brug ved bedømmelsen af, om en virksomhed og dennes administrerende direktør, der ansøger om tilladelse til godskørsel for fremmed regning i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 2, opfylder vandelskravet i godskørselslovens § 3, stk. 2, nr. 2.

Stk. 2

Færdselsstyrelsen indhenter efter samtykke straffeattest til offentlig brug og eventuelt enkeltstående oplysninger fra Kriminalregisteret til brug ved bedømmelsen af, om transportlederen i en virksomhed, der ansøger om tilladelse til godskørsel for fremmed regning i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 2, opfylder vandelskravet i godskørselslovens § 4, stk. 2, nr. 3.

Stk. 3

En ansøgende virksomheds administrerende direktør og en transportleder, der har opholdt sig i udlandet i en eller flere perioder forud for ansøgningen, skal selv tilvejebringe straffeattest fra tidligere opholdslande.

Stk. 4

En ansøgende virksomhed, dennes administrerende direktør og en transportleder skal afgive enhver oplysning, som Færdselsstyrelsen anmoder om med henblik på vurdering af, om disse opfylder vandelskravet.

§ 6.

Ved vurderingen af om en virksomhed opfylder vandelskravet i artikel 3, litra b, og artikel 6 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fælles regler om betingelser for udøvelse af vejtransporterhvervet, kan der indgå følgende oplysninger om, at virksomheden inden for de seneste 5 år:

Stk. 2

Udover de i stk. 1 angivne oplysninger kan der også indgå følgende oplysninger om, at virksomhedens ejer, medlemmer af bestyrelsen, direktionen og andre personer med væsentlige interesser i selskabet inden for de seneste 5 år:

§ 7.

Ved vurderingen af om en virksomhed opfylder vandelskravet i godskørselslovens § 3, stk. 2, nr. 2, kan der indgå følgende oplysninger om, at virksomheden inden for de seneste 5 år:

Stk. 2

Udover de i stk. 1 angivne oplysninger kan der også indgå følgende oplysninger om, at virksomhedens ejer, medlemmer af bestyrelsen, direktionen og andre personer med væsentlige interesser i selskabet inden for de seneste 5 år:

§ 8.

Ved vurderingen af om en transportleder, der ansøger eller er godkendt i henhold til godskørselslovens § 4, stk. 1, opfylder vandelskravet, kan der indgå følgende oplysninger om, at transportlederen:

§ 9.

Ved vurderingen af om en transportleder, der ansøger eller er godkendt i henhold til godskørselslovens § 4, stk. 2, opfylder vandelskravet, kan der indgå følgende oplysninger om, at transportlederen:

Kapitalkrav Kapitalkrav: § 10

En virksomhed skal ved ansøgning om tilladelse til godskørsel for fremmed regning i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 1, opfylde et kapitalkrav for det første benyttede motorkøretøj eller vogntog med tilladt totalvægt på over 3.500 kg og for hvert derudover benyttet motorkøretøj eller vogntog med tilladt totalvægt på over 3.500 kg.

Stk. 2

En virksomhed, der udelukkende udfører godskørsel for fremmed regning i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 2, skal ved ansøgning om tilladelse til godskørsel for fremmed regning i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 2, opfylde et kapitalkrav for det første benyttede motorkøretøj eller vogntog med en tilladt totalvægt over 2.500 kg, men ikke over 3.500 kg, og for hvert derudover benyttet motorkøretøj eller vogntog med en tilladt totalvægt over 2.500 kg, men ikke over 3.500 kg.

Stk. 3

En virksomhed, der udelukkende udfører godskørsel for fremmed regning i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 3, skal ved ansøgning om tilladelse til godskørsel for fremmed regning i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 3, opfylde et kapitalkrav for det første benyttede motorkøretøj eller vogntog med en tilladt totalvægt over 2.500 kg, men ikke over 3.500 kg, og for hvert derudover benyttet motorkøretøj eller vogntog med en tilladt totalvægt over 2.500 kg, men ikke over 3.500 kg.

Stk. 4

En virksomhed, hvortil der er udstedt tilladelse til godskørsel for fremmed regning i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 1, eller tilladelse til erhvervsmæssig personbefordring i henhold til buskørselslovens § 1, stk. 1, skal ved ansøgning om tilladelse til godskørsel for fremmed regning i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 3, opfylde det kapitalkrav, som er beskrevet i stk. 1 for det første benyttede motorkøretøj eller vogntog, og derudover det kapitalkrav som er beskrevet i stk. 3 for hvert derudover benyttet motorkøretøj.

Stk. 5

Ansøger skal dokumentere opfyldelse af kapitalkravet ved at indsende en af følgende:

Stk. 6

Kapitalkravene i stk. 1-4 skal opfyldes ved egne kontante midler eller andre værdier.

Stk. 7

De til enhver tid gældende kapitalkrav, jf. stk. 1-4, fremgår af Færdselsstyrelsens hjemmeside. Kapitalkravene reguleres en gang årligt pr. 1. januar, jf. artikel 7, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fælles regler om betingelser for udøvelse af vejtransporterhvervet.

Faglige kvalifikationer Faglige kvalifikationer: § 11

For at blive godkendt som transportleder i en virksomhed med tilladelser i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 1 og 3, skal ansøgeren have bestået en skriftlig prøve, der dokumenterer de nødvendige faglige kvalifikationer.

Stk. 2

Den skriftlige prøve omfatter de emner, der er angivet i bilag 1. Prøven udarbejdes, tilrettelægges og godkendes af Færdselsstyrelsen. Prøven aflægges ved hjælp af et elektronisk prøveaflæggelsessystem.

Stk. 3

Med henblik på udstedelse af en tilladelse i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 3, til en virksomhed, der udfører international godskørsel som nævnt i § 1, stk. 1, nr. 1, kan en ansøger, der fremlægger dokumentation for, at vedkommende vedvarende i en periode på 10 år før den 20. august 2020 har ledet en virksomhed af samme type, fritages for prøven i stk. 1.

§ 12.

For at blive godkendt som transportleder i en virksomhed med tilladelser i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 2, skal ansøgeren have bestået en skriftlig prøve, der dokumenterer de nødvendige faglige kvalifikationer.

Stk. 2

Den skriftlige prøve omfatter de emner, der er angivet i bilag 2. Prøven udarbejdes, tilrettelægges og godkendes af Færdselsstyrelsen. Prøven aflægges ved hjælp af et elektronisk prøveaflæggelsessystem.

Stk. 3

Følgende personer er fritaget for prøven efter stk. 1:

Etableringskrav Etableringskrav: § 13

En indehaver af tilladelser i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 1 og 3, skal efter anmodning fra Færdselsstyrelsen dokumentere overholdelsen af etableringskravet i artikel 5, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fælles regler om betingelser for udøvelse af vejtransporterhvervet.

Krav om faktisk og vedvarende ledelse Krav om faktisk og vedvarende ledelse: § 14

En virksomhed skal efter anmodning fra Færdselsstyrelsen indsende dokumentation for, at transportlederen faktisk og vedvarende kan lede virksomhedens transportarbejde i form af en ansættelseskontrakt eller lignende aftale.

Frist for godkendelse af ny transportleder Frist for godkendelse af ny transportleder: § 15

I tilfælde af at en transportleder i en virksomhed med tilladelse udstedt i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 1-3, fratræder, har virksomheden seks måneder fra fratrædelsestidspunktet til at få ansat og godkendt en ny transportleder.

Stk. 2

Færdselsstyrelsen kan i særlige tilfælde forlænge fristen i stk. 1.

Midlertidig fortsættelse af virksomhed Midlertidig fortsættelse af virksomhed: § 16

I tilfælde af at indehaveren af en tilladelse i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 1-3, afgår ved døden, kommer under rekonstruktionsbehandling eller konkursbehandling, kan Færdselsstyrelsen tillade, at dødsboet, skyldneren, der er under rekonstruktionsbehandling, eller konkursboet midlertidigt kan fortsætte virksomhedens drift i seks måneder fra dødsfaldet, rekonstruktionsbehandlingens indledning eller konkursdekretets afsigelse med henblik på afvikling, afhændelse, rekonstruktion eller lignende.

Stk. 2

Færdselsstyrelsen kan i særlige tilfælde forlænge fristen i stk. 1.

Føreren Føreren: § 17

Virksomheden har pligt til at sikre sig, at virksomhedens chauffører til stadighed opfylder lovgivningens krav til kørekort, chaufføruddannelsesbevis og varebilschaufføruddannelsesbevis.

§ 18.

En chauffør, der ikke er statsborger eller fastboende udlænding i et EØS-land, skal ved international kørsel på grundlag af en tilladelse, der er udstedt i henhold til forordningen, medbringe en førerattest, jf. artikel 5, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fælles regler for adgang til markedet for international godskørsel. Færdselsstyrelsen udsteder førerattesten til virksomheden, der stiller den til rådighed for chaufføren.

Stk. 2

Virksomheden skal straks aflevere førerattesten til Færdselsstyrelsen i følgende tilfælde:

Køretøjer Køretøjer: § 19

En tilladelse i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 1-3, kan kun benyttes til kørsel med ét motorkøretøj ad gangen og kun med et motorkøretøj, som tilladelsesindehaveren er registreret bruger af eller har lejet uden fører.

§ 20.

Motorkøretøjer, der anvendes til godskørsel for fremmed regning i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 1, skal være forsynet med navnet på den, der er registreret som bruger. Navnet skal på tydelig måde og i en klart afvigende farve være påført direkte på motorkøretøjets karosseri med mindst 10 cm høje bogstaver og må ikke være udført på aftagelige skilte eller lignende.

Stk. 2

Kravet i stk. 1 gælder ikke, når motorkøretøjet er lejet uden fører i 30 dage eller mindre.

§ 21.

Tilladt totalvægt for et motorkøretøj på over 3.500 kg må ikke nedsættes til 3.500 kg eller derunder.

Stk. 2

Tilladt totalvægt for en varebil må ikke nedsættes til 2.500 kg eller derunder.

§ 22.

Indehaveren af en tilladelse i henhold til godskørselslovens § 1, stk. 2, skal ved digital selvbetjening via www.virk.dk oplyse Færdselsstyrelsen om registreringsnummeret på den varebil, hvortil tilladelsen anvendes.

Stk. 2

Kun varebiler, hvis registreringsnummer er indberettet til Færdselsstyrelsen efter stk. 1, kan benyttes til godskørsel for fremmed regning i varebil.

Anvendelse af udlejningskøretøjer Anvendelse af udlejningskøretøjer: § 23

Et udlejningskøretøj, der er lejet uden fører, kan anvendes til godskørsel for fremmed regning, hvis følgende betingelser er opfyldt:

§ 24.

Overholdelse af betingelserne i § 23, nr. 1-4, godtgøres på en af følgende måder:

Stk. 2

Hvis det ikke er føreren selv, der har lejet køretøjet, skal der foruden dokumentationen, jf. stk. 1, fremvises førerens ansættelseskontrakt, et bekræftet uddrag heraf eller en nylig udstedt lønseddel på papir eller i elektronisk form.

Stk. 3

Ansættelseskontrakten eller et bekræftet uddrag heraf skal mindst indeholde følgende oplysninger:

Stk. 4

Dokumenterne nævnt i stk. 1-3 kan erstattes af et tilsvarende dokument, der er udstedt af et EU- eller EØS-lands kompetente myndigheder.

Stk. 5

Dokumenterne nævnt i stk. 1-4 skal medbringes under kørslen og skal forevises for politiet på forlangende.

Stk. 6

I tilfælde, hvor det ikke er teknisk muligt for politiet at foretage opslag i Køretøjsregisteret, som nævnt i stk. 1, nr. 2, påhviler det lejeren af køretøjet at dokumentere overholdelse af betingelserne i § 23, nr. 1-4, i henhold til stk. 1, nr. 1.

§ 25.

Lejeren af et udlejningskøretøj, som er lejet uden fører i henhold til § 23, skal meddele Færdselsstyrelsen køretøjets registreringsnummer via www.virk.dk senest på ibrugtagningstidspunktet.

§ 26.

Ved køretøj i henhold til §§ 23-25, forstås et motorkøretøj, en påhængsvogn, en sættevogn eller et vogntog der udelukkende er bestemt til godstransport.

Stk. 2

Ved udlejningskøretøj i henhold til §§ 23-25 forstås et køretøj, jf. stk. 1, der mod vederlag og i et givet tidsrum stilles til rådighed for en virksomhed, der udfører godstransport ad landevej for fremmed regning, på grundlag af en kontrakt indgået med den virksomhed, der stiller køretøjet til rådighed.

Bekendtgørelse om godskørsel - Kapitel 3 | Regelrod.dk | Regelrod